Shoprenter webshop beállítása az Utánvét Ellenőrben

1. lépés: Alkalmazás telepítése

Az Utánvét Ellenőr alkalmazásként található meg a Shoprenter Alkalmazás boltjában, mely a linkre kattintva, bejelentkezést követően, közvetlenül telepíthető.

2. lépés: A Forrás konfigurálása

Az Utánvét Ellenőr esetében azokat az oldalakat, ahol használatban van, Forrásoknak hívjuk. Ahhoz, hogy el tudjuk kezdeni használni az Utánvét Ellenőrt, be kell állítanunk egy Forrást - a szükséges beállítások azonban webshop motoronként eltérőek lehetnek.

A Shoprenter esetében a Forrás létrehozása már az Alkalmazás telepítésével egyidőben megtörténik, így rögtön a beállításával folytathatjuk a telepítést. Három (plusz egy) kérdésre kell válaszolnunk a folyamat befejezéséhez, nézzük is sorjában.

Küszöbérték

A küszöbérték egy -1 és +1 közötti szám, mely "azt mondja meg, hogy a hashhez tartozó reputációnak legalább mennyinek kell lennie annak érdekében, hogy a vásárló választhassa az utánvétes fizetési módot."

Vagyis ez nem más, mint egy minőségi mérőszám, mely a korábbi átvett és át nem vett rendelések mennyiségétől függően változik. Alapesetben 0.5-t állít be a rendszer, ami eléggé megengedő: ha csak minden 4. esetben tagadja meg a csomag átvételét a vásárló, még akkor is fog tudni utánvéttel rendelni, így ha szigorúbb elbírálást szeretnél, azt javasoljuk, hogy itt magasabb számot állíts be: ha 0.8-at állítasz be, csak akkor választhat utánvétes fizetési módot a vásárló, ha a csomagjai 90%-át korábban már átvette.

A küszöbértékről itt találsz részletesebb leírást és példa táblázatot.

Rendelésállapotok

A visszajelzések gyűjtéséhez a Shoprenter esetében webhook-okat használunk: minden rendelés állapotváltozása esetén megkapjuk a rendelés releváns adatait. Ha az új állapot meg van adva az alábbiak valamelyikéhez, úgy létrehozzuk a megfelelő visszajelzést az e-mail címből képzett hashhez. Ha nincs, úgy ezzel az állapotváltozással nem foglalkozunk.

"Sikeres kézbesítés" rendelésállapot

Azt a rendelés állapotot add meg itt, mely a sikeres, lezárt rendeléseket jelképezi. Ne adj meg köztes rendelési állapotot (pl. csomagolás alatt), vagy olyat, ahol még nem biztos a kimenetel (pl. elküldve), mert ilyenkor hamis visszajelzések érkeznek a rendszerünkbe.

"Rendelést nem vette át" rendelésállapot

Azt a rendelés állapotot add meg itt, mely azokat a rendeléseket jelképezi, amelyeknél a csomag átvételét a vásárló megtagadta. Ne adj meg köztes rendelési állapotot (pl. csomagolás alatt), vagy olyat, ahol még nem biztos a kimenetel (pl. elküldve), mert ilyenkor hamis visszajelzések érkeznek a rendszerünkbe.

A legbiztosabb megoldás ezen rendelés állapotokkal kapcsolatban az, ha mindkettő rendelési állapot egyedi, és és nem használod semmi másra, mint az át nem vett/sikeresen kézbesített rendelések jelzésére! Azt javasoljuk, hogy hozz létre egy-egy külön rendelési állapotot mindkettő esethez!

Jó tudni: az elérhető rendelés állapotok 15 percenként frissülnek, így ha esetleg nem látod a nemrég létrehozott rendelés állapotodat, kérjük, próbáld meg egy kicsit később.

Hány forint károd származik egy át nem vett utánvétes csomagból?

Ez a rendszer alap működéséhez nem szükséges: az itt megadott értéket fogjuk használni a nemsokára bemutatandó statisztikai vezérlőpulton, ahol azt is láthatod majd, hogy mennyit spórolt neked az Utánvét Ellenőr. Ha szeretnél ilyen kimutatásokat kapni, kérjük, add meg, hogy mennyi károd származik egy át nem vett utánvétes csomagból, beleértve a munkadíjat, csomagolási költséget, egyebeket is.

Ha a fentieket beállítottad, kattints a Mentés gombra. Ezt követően - ha az Alkalmazást most telepítetted -, visszairányítunk a Shoprenter admin felületére. Ezt követően az Utánvét Ellenőr azonnal megkezdi a munkát a weboldaladon. Ha úgy érzed, valamit változtatnál, csak kattints a Shoprenter Alkalmazások között az Utánvét Ellenőrre, és újra ez a beállító felület fogad majd.

3. lépés: Visszajelzések beküldése

A rendszer működéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű adatot kapjunk vissza a webshopoktól. Ezt az adatgyűjtést igyekeztünk a lehető legjobban automatizálni: ha a rendelés állapota megváltozik, a Shoprenter jelzést küld a rendszerünknek, ami kiválogatja az értékes visszajelzéseket a köztes állapotváltozások közül. Mivel ezt a korábban megadott rendelés állapotok alapján végzi (l. 2. pont, Rendelésállapotok), kérjük, azok beállítására fordíts különös figyelmet.

Hogyan véd meg az Utánvét Ellenőr a visszaélésszerű rendelésektől?

A rendelési folyamat során a felhasználó megadja az e-mail címét, melyet felismerhetetlenre alakít, és megnézi, hogy ehhez a hashhez tartoznak-e, és ha igen, milyen korábbi visszajelzések tartoznak. Ezekből kiszámolja az adott hash aktuális mutatószámát, és összehasonlítja a beállított küszöbértékkel. Amennyiben a mutatószám a küszöbértéket nem éri el, a rendszer az utánvétes fizetési módokat el fogja rejteni, azokat a vásárló már nem is választhatja majd. Erről egy rövid videót is találsz itt:

Nem találtad meg a választ a kérdésedre?

Semmi gond! Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk!